BlivAktivIDag

Bliv aktiv i dag - Inspiration til vegansk aktivisme

Go Vegan and Speak Up!

- Alle kan være veganske aktivister

Du har sikker hørt udtrykket, ”Go Vegan!” før.

Men som jeg plejer at sige:

“Go Vegan and Speak Up!”

Det kan godt være, at du nu tænker, at du ikke har tid eller overskud til at deltage i demonstrationer eller skrive lange indlæg på facebook. Men det behøver du heller ikke for at være vegansk aktivist.

Mit ønske med denne side er at inspirere folk, der allerede har taget det første skridt og har droppet de animalske produkter, til at finde deres egen måde at sprede det veganske budskab på, og det behøver som sagt ikke betyde, at du skal til at skrive lange indlæg på facebook eller bruge hver søndag formiddag på at dele flyers ud på Strøget...

Vegansk aktivisme kan være noget så sjovt og ”down to earth” som at lave sin yndlings kage og tage den med på arbejde, og så,mens ens kollegaer sidder med munden fuld, fortælle dem, at den er vegansk. Faktisk er madlaving en af mine yndlingsformer for vegansk aktivisme, da der stort set kun er positive oplevelser forbundet med dette.

 

Inspiration til vegansk aktivisme

Jeg elsker at afprøve nye måder at lave vegansk aktivisme på. Derfor vil jeg her komme med en række eksempler på, hvordan jeg laver vegansk aktivisme, og så kan du selv afprøve de metoder, du syntes lyder mest tiltalende.

Anonymous for the Voiceless

Fra December 2016 til sommeren 2018 var jeg en fast del af det lille organizer-team i Anonymous for the Voiceless København. Efterfølgende er jeg dog trådt tilbage som organizer, men er stadig en aktiv del af aktivist troppen i AV-Kbh blot som deltager i stedet.

Arbejdet i AV går hovedsageligt ud på at arrangere og afvikle de oplysnings demonstrationer, der hedder Cube of Truth, adskillige gange om måneden.

Læs mere på AnonymousForTheVoiceless.org

eller join din nærmeste AV-afdeling Her

 

At arrangere/deltage i Cube of Truth er nok en af de mest udfordrende former for aktivisme jeg har været involveret i indtil videre. Men det er samtidig også en meget givende og ikke mindst effektiv form for aktivisme.

Følelsen af at åbne øjnene på et fremmed menneske for de grusomheder, der foregår i dyrelandbruget, og med den efterfølgende konsekvens, at vedkommende ønsker at give veganismen et forsøg, er en helt speciel og meget givende følelse, der simpelthen skal opleves!

Flyer uddeling

En anden effektiv måde at lave “outreach” aktivisme på, er ved at dele flyers ud.

Jeg plejer som regel at slå mig sammen med et par gode venner og så tage en tur ind på Strøget i København, feks. en travl lørdag eftermiddag hvor der er mange mennesker der er ude at handle.

Jeg har også erfaret, at jeg på min vej igennem tilværelsen, ofte møder folk, der på den ene eller anden måde er åbne overfor at

spise/bruge færre animalske produkter. Derfor har jeg næsten altid en eller anden form for flyers/brochurer med mig som jeg kan give til folk jeg snakker med. Det er en god måde at underbygge samtalens budskab på og ved at give vedkommende noget fysisk materiale med hjem, sikrer man sig også at samtalen ikke bliver glemt lige med det samme.

Den nemmeste måde at få fat i en større mængde materiale til uddeling, er ved at skrive til eksempelvis

Anima eller Dyrenes Alliance.

 

Hvis man blot ønsker et mindre antal til at dele ud til eksempelvis venner, familie og kollegaer, kan man også bestille direkte på Anima’s side her

 

Læs mere om flyeruddeling her.

Govegan - støttemedlem

Hvis man endnu ikke helt føler, at man er komfortabel med at sprede det veganske budskab i det offentlige rum, så kan det være en god idé at starte ud som støttemedlem i nogle af de organisationer, der findes.

Govegan står blandt andet bag kampagnesitet maelkefabrikken.dk og arrangerer også demonstrationer et par gange årligt. Du kan holde dig opdateret herom i deres facebookgruppe her og blive støttemedlem her.

Anima - Støttemedlem

Anima er en af de helt store spillere herhjemme i Danmark, når det kommer til kampen for dyrs rettigheder. Organisationens politiske arbejde har bl.a. resulteret i et forbud mod hunde- og kattepels i hele Europa og i Danmark er rævefarme under afvikling.

Læs mere om Anima’s arbejde her og bliv støttemedlem her.

Dyrenes Frie Farm – støtte medlem

Dyrenes Frie Farm er et af de animal sanctuaries, der findes i Danmark og er lokaliseret på Fyn.

Der findes i dag flere steder, hvor misrøgtede eller hjemløse kæledyr kan få hjælp og blive videreformidlet til nye hjem, hvorimod det kniber med at produktionsdyr som grise, høns, får og køer kan få en ny chance. Det er her at Dyrenes Frie Farm kommer ind i billedet.

De dyr, der kommer hertil, vil eksempelvis være dyr, som er faldet af slagteritransporter, dyr, der er undsluppet fra produktioner og dyr fra dyreværnssager, m.m.

Farmen vil være åben for besøgende, hvor målet b.la. er at formidle budskabet om, at dyr er levende, følende og intelligente væsener.

Du kan finde Dyrenes Frie Farm på facebook her og blive støttemedlem her.

Tøj mv. med veganske budskaber

En anden måde at være passiv-aktiv på er ved at bære tøj eller andet merchandise med veganske budskaber. Der er flere positive effekter ved dette. Først og fremmest er man med til at sprede kendskabet til veganismen overordnet. Det kan godt være at en T-shir, der er påtrykt ”Go vegan!”, ikke er så informativ, men det er heller ikke nødvendigvis meningen. Det handler egentlig bare om at vise de folk, man møder på sin vej, at man går ind for det veganske budskab. Og ikke så meget andet. Men det er også nok i sig selv. For jo flere gange folk hører om veganismen eller blot støder på begrebet, jo mere udbredt bliver det.

Hvis man ser en fremmed i S-toget med en trøje med et vegansk budskab påtrykt, er det næppe det, der får en til at blive veganer. Selvfølgelig skal der mere til. Men denne oplevelse kan til gengæld være med til at plante det første frø, der senere kan spire en interesse for at undersøge emnet nærmere, når man på den ene eller anden måder støder på det igen.

 

 

En anden og måske undervurderet effekt ved denne form for aktivisme er, at man bekender kulør overfor andre veganere. Jeg kan huske, da jeg lige var blevet veganer, følte jeg mig meget alene i form af denne nye livsstil. Tilgengæld føltes det meget opløftende, hver gang jeg fik bekræftet, at det ikke var tilfældet.

Der findes mange sites på nettet, hvor man kan designe tøj og div. merchandice efter egen smag, her kan b.la. anbefales spreadshirt.dk. På denne side har de et stort arkiv med veganske slogans og logoer mm. og man kan også uploade sine egne billeder.

Madlavning

Som jeg tidligere nævnte, så er en af mine yndlingsformer for vegansk aktivisme madlavning.

Mange tror desværre stadigvæk, at man som veganer kun lever af salat, eller fesne fake versioner af animalske produkter og retter. Men det er tilgengæld noget af det nemmeste at overbevise folk om det modsatte!

Dog skal det nævnes, at der efterhånden findes tonsvis af veganske færdigretter, hvilket kan være super dejligt, hvis man kommer hjem efter en lang arbejdsdag, - at man lige kan tage noget færdiglavet op af fryseren. Men disse fastfood-retter er jo, udover ofte at være fyldt med alskens junk, transfedtsyrer, mættet fedt, salt og alt for meget olie, ikke repræsentative for det veganske køkken.

Tvært imod, så har jeg erfaret, at efter jeg er blevet veganer, så har der åbnet sig en kulinarisk verden af dimensioner.

Selvom det efterhånden er noget tid side, at jeg skiftede de animalske ingredienser ud med det enorme planterige, så bliver jeg konstant ved med at støde på nye retter og opskrifter, der får mine tænder til at løbe i vand som aldrig før. Ligesom jeg nærmest dagligt eksperimenterer med nye måde at kombinere og sammensætte smagsoplevelser på. Her har jeg haft særligt gavn af at søge inspiration i disse 2 kogebøger (til venstre).

Tag eventuelt også et kig på disse sites:

 

 

Og ja så er der jo bare tilbage at komme i gang med at sprede det veganske budskab igennem slik, snacks, for- og hovedretter og ikke mindst alle de lækre veganske kager og desserter, der findes!

 

-Velbekomme!

Medlem af Earthling Ed's Patreon team

Siden jeg stiftede bekendtskab med Earthling Ed, har han været en stor kilde til inspiration, når det kommer til at lave vegansk aktivisme.

Ligesom flere andre prominente aktivister, formår han at lægge en enorm mængde energi og tid i missionen om at gøre verden til et bedre sted, hvor dyr ikke behøver at lide unødvendigt blot for menneskets tilfredsstillelse.

 

Ved er være en del af Earthling Ed's Patreon Team sikrer jeg, med en månedlig betaling, at han kan foresætte sit enorme arbejde hvor han hver uge dedikerer intet mindre end 80+ timer til vegansk aktivisme.

Støt- og læs mere om Earthling Ed’s Patreon team her: Patreon.com/earthlinged

Facebook

I bund og grund handler det i stort omfang om at videreformidle information, når vi er aktive som veganske aktivister. Og her spiller internettet og særligt facebook selvfølgelig en stor rolle. Med Facebook har vi i dag muligheden for, globalt og ucensureret, både at sprede og indsamle information som privatpersoner som aldrig før. Udover at være aktiv i diverse veganske grupper eller poste provegansk indhold på sin væg, ja så har vi i dag som sagt også muligheden for at videreformidle information om eksempelvis skandaler i dyrelandbruget eller sager om politisk korruption i kødlobbyen, alt sammen viden som før i tiden måske aldrig nåede befolkningens kendskab.

Andre måder at være aktiv på

Ovenstående liste er blot et udvalg af nogle af de former for vegansk aktivisme, jeg laver og organistationer og personer jeg støtter. Ydermere kan jeg anbefale at kigge nærmere på:

 

 

Og husk, efterspørgsel skaber udbud. Så selvom du ved at de kun har komælk til din kaffe når du er på café, så spørg alligevel efter et vegansk alternativ. Hvis nok kunder spørger efter veganske muligheder, skal det nok komme, uanset om det er på café, i 7/11 eller når du er ude at handle.

Til sidst lidt om Dyrenes Beskyttelse

Selvom jeg ikke ønsker at støtte Dyrenes Beskyttelse syntes jeg nu alligevel, at de er vigtige at nævne her til sidst.

Jeg mener nemlig ikke, at den måde, som Dyrenes Beskyttelse agerer på, er foreneligt med det veganske budskab og faktisk mener jeg, at de er med til at fremme speciesismen i Danmark. Det kan du læse mere om her.

 

I stedet vil jeg anbefale at man støtter Anima, eller en af de andre ovenstående alternativer.

Facebook

Hvis du ikke allererde har været det, så hop et smut forbi min facebookside og giv den et like!

Udover at jeg bruger siden som blog, er det også her du kan kontakte mig hvis du har lyst.

Har du har brug for råd, inspiration eller vejledning til at komme i gang med at leve mere plantebaseret? - Så hop endelig forbi Facebook.com/VeganWildling og sig hej!