DyrenesBeskyttelseOgSpeciesisme

Artikel - Fremmer Dyrenes Beskyttelse speciesismen i Danmark?

Det er ikke nogen hemmelighed at jeg ikke er den store fan af Dyrenes Beskyttelse (herefter forkortet DB). Og som du måske har læst på min side om vegansk aktivisme, anbefaler jeg faktisk at man, set ud fra et vegansk synspunkt, styrer uden om DB og i stedet vælger at støtte en af de andre organisationer, som eksempelvis Anima.

Jeg mener nemlig ikke, at den måde, som DB agerer på, er foreneligt med det veganske budskab og faktisk mener jeg, at de er med til at fremme speciesismen i Danmark.

 

Det er helt korrekt, at DB laver et stort og flot stykke arbejde, når det kommer til at beskytte dyr. Men desværre er det ikke alle dyrearter, der nyder lige godt af denne beskyttelse. Når det komme til at redde liv, bliver dyrene i det danske landbrug nemlig ofte udeladt. Her arbejder DB nemlig kun med at reducere dyrenes lidelser, ikke at stoppe dem.

Det er korrekt at DB flere gange har været ude og anbefalet danskerne at tage ”kødfrie mandage” og i sommeren 2017 var DB i medierne i forbindelse med deres kampagne, ”Burgrise nej tak!”.

Begge initiativer er som sådan gode nok, men de har stadig den underliggende problematik, at man ikke tør

(eller ønsker?) at fortælle befolkningen, at hvis man virkelig vil “beskytte dyrene”, så skal man holde helt op med at betale folk for at slå dem ihjel.

Faktisk går DB et skridt videre i den forkerte retning (set ud fra det veganske budskab) og direkte anbefaler en bestemt række af kødprodukter.

DB har sågar udarbejdet et ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” brand

(læs mere om det her på DB’s egen side) med et tilhørende mærkat, der kan findes på disse udvalgte produkter i køledisken. Og som det ses i denne facebook-post fra DB, Opfordres befolkningen til at købe disse produkter med ordlyden:

 

“Spis valgflæsk med god samvittighed!”

Jeg begriber ikke hvordan man som organisation kan tillade sig at opfordre folk til, endda med god samvittighed, at betale andre for at få disse uskyldige væsner dræbt, blot for at deres kroppe kan blive solgt som mad!

 

Som svar på ovenstående kampagne fra DB skriver den veganske aktivist, Sophia Nox (Vegan Change), i et åbent brev til DB b.la andet:

 

"Med mærkningen ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’ sløres den barske virkelighed, og forbrugerne lulles ind i en tro på, at dyrene på deres tallerken har gået en bedre/mindre smertefuld skæbne i møde en dyr uden mærket.

Set i lyset af slagtedyrenes smerte og angst på deres sidste rejse klinger Dyrenes Beskyttelses parole om at købe valgflæsk ”med god samvittighed” dog noget hult i mine ører, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at mærkningen ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’ måske bare er endnu et salgstrick for at øge profitten ved salget af animalske produkter."

 

Se hele brevet her.

 

Det er rigtigt, at dyrene i disse produktioner (tilsyneladende) har haft det bedre end i de resterende typer af produktioner, men uanset hvordan man vender og drejer den, så kan man aldrig tage livet af et dyr, der ønsker at leve lige så meget som du og jeg, på en human måde. Ydermere når dyrene, selv i disse produktioner, kun at udleve en brøkdel af deres naturlige levealder, før de som dyrebørn havner på nøjagtig samme brutale slagterier som dyrene fra alle de andre produktioner.

 

I det hele taget er den fundamentale tankegang om, at vi som mennesker "ejer" dyrene, helt forkert, set fra et vegansk synspunkt. Og derfor er ordlyden "din kylling", som det ses på pakken her (ovenstående billede), meget uheldig og altså absolut ikke gavnlig for veganismen som helhed.

 

Så selv hvis jeg for en stund lægger den veganske ideologi til side, og udelukkende ser på sagen med pragmatiske briller, ja så mener jeg stadig at DB for alvor har bevæget sig ud ad en meget beklagelig tangent, der har stort potentiale for at fremme speciesismen blandt den danske befolkning.

 

Så selvom man kan argumentere for, at DB trods alt prøver at trække forbrugernes indkøbs tendenser i den ”rigtige retning”, så mener jeg at det vigtigere at se tingene i et større perspektiv. Hvor målet ikke blot er at reducere dyrenes lidelser i landbruget, men at understøtte det paradigmeskift i det danske samfund som veganismen kæmper for, hvor vi som mennesker holder op med at se på dyrene som vores ejendele eller som mad.

Men så længe at DB, ved hjælp af dette brand, fortæller forbrugeren, at det er okay at opdrætte dyr til slagtning, bare de har haft et “godt” liv, så mener jeg at de er med til at fremme speciesismen i Danmark og skubbe den generelle holdning til dyr, i den forkerte retning.

 

Der findes der så mange andre helhjertede alternativer til DB, så når alt kommer til alt, hvorfor så ikke bare støtte en af disse organisationer der kæmper lige for alle dyrs rettigheder?

 

-Vegan Wildling

 

Se hele Sophia Nox’ åbne brev til DB her

Facebook

Hvis du ikke allererde har været det, så hop et smut forbi min facebookside og giv den et like!

Udover at jeg bruger siden som blog, er det også her du kan kontakte mig hvis du har lyst.

Har du har brug for råd, inspiration eller vejledning til at komme i gang med at leve mere plantebaseret? - Så hop endelig forbi Facebook.com/VeganWildling og sig hej!