OmMig

Om mig

Når jeg ikke går under navnet Vegan Wildling, bliver jeg også kaldt Michael.

Jeg er født i Odense i 1987 og er herefter opvokset i Svendborg.

I 2006 flyttede jeg til København, hvor jeg arbejder med visual effects i filmbranchen.

Her er min historie om, hvordan og hvorfor jeg er blevet veganer.

 

 

 

Fra kødspiser til veganer – min historie

Som barn var jeg ikke den store kødspiser, men da jeg nåede til mine teenage-år, begyndte jeg at udforske de forskellige muligheder, som kød-verdenen kunne byde på. Der var dog aldrig noget som virkeligt fangede min interesse, i hvert fald ikke i lige så høj grad som resten af min omgangskreds.

I 2012 besøgte jeg for første gang

Boom Festival i Portugal. Her var udvalget af vegetariske/veganske madboder så stort, at jeg for alvor fik øjnene op for, hvor meget planteverdenen har at byde på.

Og da jeg efterfølgende kom hjem igen, gik det op for mig, at jeg kun havde spist kød en enkelt gang i løbet af de 10 dage, jeg havde været af sted.

Herefter besluttede jeg at leve overvejende vegetarisk. Det var egentlig ikke fordi jeg havde nogen umiddelbar eller konkret motivation, det føltes simpelthen bare mere rigtigt.

 

I 2015 var jeg ude at spise med en klassekammerat, der senere skulle vise sig at blive min kæreste. Hun fortalte at grunden til, at hun var vegetar, bl.a. skyldtes de negative konsekvenser kødproduktionen har på miljøet. Det var første gang jeg hørte om de negative påvirkninger, dyre landbruget har på vores planet, en ting jeg ellers aldrig havde tænkt på.

Senere samme år var var der en kunde på mit arbejde, der fortalte om Netflix dokumentaren ”Cowspiracy - the Sustainability Secret”. Han fortalte, at han efter at have set filmen, var blevet vegetar "over night" - og senere veganer.

Det var meget inspirerende at høre ham fortælle om alle de chokerende facts fra filmen, så et par uger senere besluttede jeg mig også for at se den.

 

Jeg vidste ikke helt, hvad jeg gik ind til. Så at sige at jeg efterfølgende var overrasket, er mildest talt en underdrivelse.

Jeg var fuldstændig målløs over, hvor omfattende dyre landbrugets påvirkning på vores jordklode er, og værst af alt, at hvor lidt der bliver gjort for at rette op på problemerne.

Vi får hele tiden at vide at vi skal spare på vandet, investere i grøn energi og købe elbiler. Alt sammen fine tiltag, men i forhold til at skifte steak’en ud med en bønnebøf, gør det nærmest ingen forskel!

Efter at være blevet gjort bekendt med hvilken katastrofal kurs vores jordklode er på, og hvor stor en indflydelse dyrelandbruget har herpå, stod det mig klart, at jeg på ingen måde kunne fortsætte med at støtte disse industrier. Så det blev ligeledes også for mit vedkommende et endeligt farvel til kød(til at starte med).

 

I den efterfølgende tid begyndte jeg en omfattende undersøgelse af dyre landbruget i Danmark og herunder de finansielle og politiske kræfter bag. Her opdagede jeg, at problematikkerne ved dyre landbruget herhjemme ikke var et hak bedre end i Amerika, som Cowspiracy primært tager udgangspunkt i.

På min vej gennem et hav af artikler og dokumentarer stødte jeg på så mange absurditeter omhandlende dyre landbrugsindustrien, at jeg besluttede mig for, med grundige kildereferencer, løbende at nedskrive de erfaringer og tanker jeg gjorde mig.

Dette er mundet ud i artiklen, Bagsiden af Landbrugsindustrien, som du kan læse her.

Det vegetariske paradoks

I min research blev jeg også hurtigt bekendt med det, som jeg nu kalder “det vegetariske paradoks”.

Det kan godt være at jeg i starten hovedsageligt blev vegetar for jordklodens skyld, men som jeg blev klogere på hvordan produktionen af kød fungerer, begyndte det dyre-etiske at veje mindst ligeså højt - tanken om at leve vegetarisk og derfor ikke at have dyreliv på samvittigheden føles bare virkelig rigtig!

Det kom derfor som et kæmpe chok for mig, at finde ud af at æg- og mælk industrierne er skyld i mindst lige så meget (hvis ikke mere) smerte og lidelse som produktionen af kød.

Og hvis man som vegetar tror, ligesom jeg gjorde det, at man ikke har dyreliv på samvittigheden, så kan man godt tro om igen.

Uanset hvor man kigger hen på denne planet, finder man nemlig ikke et eneste sted, med så lidt respekt for liv, som i mælke- og æg-industrierne verden over!

I mælkeindustrien bliver køerne eksempelvis ført og fremmest gjort gravide med det formål at få dem til at producere mælk. Det betyder samtidig at alle tyrekalvene der fødes 9 måneder senere, kun ses som affald/biprodukt og derfor enten bliver dræbt og kasseret som nyfødte eller efter en meget kort opfedningsperiode bliver solgt som kalvekød. Det sker da de jo ikke kan producere mælk og er avlet så de ikke er profitable at opfede til slagt.

Som det beskrives i artiklen Her bliver omkring 30.000 (det tal er siden 2014 steget til 32.000 i år 2016) nyfødte kalve, alene i Danmark, "aflivet" med kniv og boltpistol hver år.

Desværre står det ikke meget bedre til i den måde ægproduktionen er udformet. Her venter samme grufulde skæbne alle de nyfødte hanekyllinger, der levende bliver gasset eller kværnet i en stor industriblender (KILDE)

Desværre er det ikke alle, der er klar over, at det fungerer sådan i disse industrier.

Derfor kan godtroende vegetarer sagtens være en del af dette paradoks uden at vide det, ligesom jeg selv var det.

I ovenstående video’er har jeg valgt 2 udenlandske eksempler fra hhv. England og Amerika. Men fundamentalt er problematikken ikke anderledes i Danmark (eller andre lande). Med mindre der kommer et paradigmeskift i produktionen af æg og mælkeprodukter, vil de nyfødte dyrebørn af hankøn i disse produktioner (økologi eller ej) altid være en udgift og derfor blive set på som affald/et biprodukt.

 

Se mere her:

 

veganer.nu/etik-moral/maelk-ost

 

maelkefabrikken.dk

 

talerfordyr.dk/Et-lille-brev-til-Arla-og-andre-mejerier

 

Efter at have fået denne indsigt i hvor rædselsfuldt vi behandler klodens mest uskyldige væsner (også i æg- og mælke industrierne), besluttede jeg mig for endeligt at sige farvel til alle animalske produkter i min kost.

Dernæst begyndte jeg, en produkttype af gangen, at finde veganske alternativer til alle de andre ting jeg også gjorde brug af i mit liv (såsom sko, tøj, shampoo, tandpasta og sæbe).

 

En livsstilsændring der tidligere havde virket omfattende og uoverskuelig, var pludselig blevet et meget let valg...

Sundhed og Ernæring

Efter at jeg er blevet veganer har jeg for alvor fået øjnene op for de mange sundheds- og ernæringsmæssige fordele der er ved at leve på en plantebaseret kost. For i modsætning til hvad den danske befolkning i årtier er blevet fortalt, er det overhovedet ikke nødvendigt at spise kød, æg og mælkeprodukter for at leve sundt og blive ernæret tilstrækkeligt.

Tværtimod er der efterhånden en overvældende mængde forskning der peger på at den mest hensigtsmæssige kost, er en kost baseret udelukkende på planter. Både når det kommer til ernæring og fysisk præstationer, men også når det kommer til blot at leve et godt og langt liv.

I dag ved vi eks. at der er en klar sammenhæng mellem en kost der er baseret på animalske fødevarer og en lang række af dødelige sygdomme såsom:

  • hjerte/karsygdomme
  • flere former for kræft
  • nyresygdomme
  • diabetes
  • parkinson
  • alzheimers

For blot at nævne nogle få.

(Mere info i videoen til venstre).

Derfor er det efterhånden også mere og mere almindeligt at vi støder på studier som det der bliver omtalt på Animas side her, der viser at befolkningsgrupper der spiser vegetarisk, lever betydeligt længere end de der ikke gør.

 

Min egen erfaring

For nogle år siden fandt jeg ud af, at jeg, ligesom flere i min familie, havde forhøjet kolesterol i blodet. Når man ikke engang har rundet de 30 år, er det jo selvfølgelig ikke den mest opmuntrende besked, man kan få. Så jeg fik lagt kostplaner, lavet træningsskemaer mm. Og fik i de følgende år løbende taget blodprøver. Desværre var der intet af dette, der bare havde den mindste effekt, så jeg begyndte så småt at vænne mig til tanken om at tage medicin for det, som lægen kaldte et arveligt forhøjet kolesterolindhold. Men så en dag, da jeg endnu engang havde fået målt mine kolesterolværdier, var kurven pludselig knækket. Mit "overall" kolesterol var faldet fra

6.0 til 4.2 (og derefter igen til 3.8) og mit LDL-kolesterol var faldet fra 4.3 til 2.3!

Hertil skal det nævnes, at den eneste ændring, jeg i denne periode havde foretaget mig, var at gå over til en plantebaseret kost, altså mit definitive farvel til æg og mælkeprodukter…

Denne erfaring har selvfølgelig sået tvivl om, hvorvidt de resterende kolesterol diagnoser i min familie skyldes en arvelig faktor, eller som i mit tilfælde uhensigtsmæssig ernæring gennem animalske fødevarer.

 

Udover at jeg i forbindelse med mit skift til en plantebaseret kost fik styr på mine kolesterolværdier, oplevede jeg også i denne periode, at jeg fik mere energi og livsglæde. Ydermere havde jeg periodevis igennem årene haft små-problemer med fordøjelsen samt uren hud, hvilket også forsvandt og er ikke kommet igen siden.

Sidst men ikke mindst, så er det min opfattelse at hele mit immunsystem har fået en solid opgradering efter dette skift af kostvaner. Jeg er stort set aldrig syg og hvis jeg endelig bliver ramt af en forkølelse, er den ovre i løbet af få dage.

 

Jeg bliver aldrig veganer!

Efter at have mærket denne fantastiske ændring på både krop og sind kan jeg kun grine lidt af, alle de gange jeg tidligere har sagt til mig selv;

 

“jeg bliver ALDRIG veganer!”

 

Men her er jeg altså. Og jeg har det bedre, i krop og sind, end jeg nogensinde har haft det!

I min søgen efter viden om ernæring / sundhed på en plantebaseret kost er jeg adskillige gange stødt på historier om atleter og sportsfolk, der med stor succes har skiftet til en plantebaseret kost.

Disse historier samt mine egne positive erfaringer gav mig motivationen til at deltage i Copenhagen Half Marathon i sommeren 2017. Både for personligt, at undersøge- og skubbe til grænserne for hvad min krop kan præstere, men også for at vise mine omgivelser at den stereotype forestillingen om

at veganere er tynde, blege underernærede mennesker, ikke kunne være mere forkert!

 

Aktiv som vegansk aktivist

Som nævnt var mit første møde med det store hav af argumenter for at vælge den veganske livsstil, dokumentaren Cowspiracy. Jeg tror at chokket over at se hvor galt det står til med klodens miljø og dens generelle tilstand, plantede det første “aktivistfrø” i mig. Et frø der langsomt spirede i takt med at jeg blev klogere på det danske dyrelandbrug og begyndte at skrive på artiklen;

Den dystre bagside af dyrelandbrugsindustrien.

 

Da det efterfølgende gik op for mig hvor meget smerte og lidelse der ligger gemt bag æg- og særligt mælkeindustriens lukkede døre, fik jeg endnu chok. At se disse dyr lide noget så grusomt, uden nogen som helst form for nyttig hjælp fra den danske lovgivning, bragte mig i en situation af desperation og afmagt. - Med alle de ting jeg havde set, læst og hørt, kunne jeg ikke længere forholde mig passiv.

Derfor besluttede jeg mig for, sammen med min kæreste, at deltage i Anonymous for the Voiceless’ demonstration - Cube of Truth, på Strøget i København, en travl juledag i december 2016. (se video'en til venstre)

Selvom det både var fysisk og mentalt hårdt, var oplevelsen det hele værd - og da demonstrationen var slut, vidste vi begge straks, at vi ville være en fast bestanddel af organisationens fremtidige demonstrationer!

Det var min rejse fra kødspiser til vegansk aktivist. Hvis du brug for inspiration til selv at lave aktivisme så kan du se hvad jeg ellers laver her.

 

-Vegan Wilding

Facebook

Hvis du ikke allererde har været det, så hop et smut forbi min facebookside og giv den et like!

Udover at jeg bruger siden som blog, er det også her du kan kontakte mig hvis du har lyst.

Har du har brug for råd, inspiration eller vejledning til at komme i gang med at leve mere plantebaseret? - Så hop endelig forbi Facebook.com/VeganWildling og sig hej!